Uzené na pomeranči s hrachovou kaší

Recept je zařazen v kategoriích

Suroviny

  • Uzená vepřová krkovice nebo uzené vepřové plecko, bez kosti, tepelně zpracované
  • Hřebíček
  • Pomeranč
  • Pomerančový džus

 

  • Zelený hrách
  • Cibule
  • Majoránka
  • Tymián
  • Pepř
  • Sůl
  • Česnek
  • Slunečnicový olej, olivový olej

     

Postup přípravy

Kaše:

Hrách vpředvečer vypereme a naložíme do vody.

Druhý den vaříme do měkka.

Připravíme cibuli na pánvi do běla.

Část vody z vařeného hrachu slejeme, mixérem uděláme kaši, upravujeme konsistenci s tím, že hrách bude časem tuhnout. Zamícháme dozlatova usmaženou cibuli. Přidáme sůl, pepř, majoránku, tymián apod., s citem olej a těsně před podáváním upravíme konsistenci.


Maso:

Omýt maso, bohatě je napícháme hřebíčkem, vložíme na vymazaný plech nebo pekáč a dáme do trouby. Nakrájíme několik pomerančů na plátky. Prohřáté maso vyjmeme z trouby a nařezáme na plátky, mezi ně vložíme plátky pomerančů. Přelijeme pomerančovým džusem a opatrně pokračujeme v prohříváním masa tak aby se shora nepřipeklo, případně přiklopíme jiným plechem. Průběžně podléváme vlastní šťávou. Podáváme horké, s kaší, můžeme přidat okurky apod. s tím, že jde o „sladkokyselé“ menu.

Autor receptu

Ondřej Fischer