Uzené na pomeranči s hrachovou kaší
Suroviny
- Uzená vepřová krkovice nebo uzené vepřové plecko, bez kosti, tepelně zpracované
- Hřebíček
- Pomeranč
- Pomerančový džus
- Zelený hrách
- Cibule
- Majoránka
- Tymián
- Pepř
- Sůl
- Česnek
- Slunečnicový olej, olivový olej
Postup přípravy
Kaše:
Hrách vpředvečer vypereme a naložíme do vody.
Druhý den vaříme do měkka.
Připravíme cibuli na pánvi do běla.
Část vody z vařeného hrachu slejeme, mixérem uděláme kaši, upravujeme konsistenci s tím, že hrách bude časem tuhnout. Zamícháme dozlatova usmaženou cibuli. Přidáme sůl, pepř, majoránku, tymián apod., s citem olej a těsně před podáváním upravíme konsistenci.
Maso:
Omýt maso, bohatě je napícháme hřebíčkem, vložíme na vymazaný plech nebo pekáč a dáme do trouby. Nakrájíme několik pomerančů na plátky. Prohřáté maso vyjmeme z trouby a nařezáme na plátky, mezi ně vložíme plátky pomerančů. Přelijeme pomerančovým džusem a opatrně pokračujeme v prohříváním masa tak aby se shora nepřipeklo, případně přiklopíme jiným plechem. Průběžně podléváme vlastní šťávou. Podáváme horké, s kaší, můžeme přidat okurky apod. s tím, že jde o „sladkokyselé“ menu.