Bezlepkový quiche

Recept je zařazen v kategoriích
Vhodné také

Fotografie

""

Suroviny

Na těsto:

  • 300g bezlepkové mouky
  • 1 lžička soli
  • 150g studeného másla
  • 1 rozšlehané vejce
  • 2-3 lžíce mléka

Na náplň:

  • 1 cibule
  • olej
  • 200g slaniny
  • 200g tvrdého sýra
  • 60ml mléka
  • 3 vejce
  • 80ml smetany na vaření
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce tymiánových lístků

Postup přípravy

D velké mísy prosijeme mouku se solí a přidám máslo. Těsto zpracováváme prsty. Přidáme a zapracuju vejce a mléko. Těsto za­balíme do potravinářské fólie a necháme aspoň 30 minut odpočívat v lednici. Pak ho vyválíme mezi dvěma pečicími papíry na placku 4 mm silnou.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kulatou formu na quiche o průměru 22 cm lehce vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem. Rozválené těsto přeneseme na válečku do for­my a prsty pečlivě vymačkáme do okrajů.

Těsto rovnoměrně propícháme vidlič­kou, vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi, aby se při pečení nevzdouvalo. Pečéme 15 minut, pak sundáme pečicí papír s fazolemi a pečeme dalších 10–15 minut, až je koláč krásně zlatavý. Vyndáme ho z trouby a dáme ho stranou.

Teplotu v troubě snížíme na 180 °C a při­pravíme si náplň. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a slaninu a opékáme za občasného zamíchání asi 10 minut dozla­tova. Pánev sundáme z plotny, přimícháme tymián a necháme zatím stát. V míse prošleháme vejce, smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř. Cibuli se slaninou a tymiánem rovnoměrně rozprostřeme na koláč, zalijéme sýrovou směsí a pečeme 25–30 minut, až je náplň zlatavá a pevná. Před podáváním necháme koláč ještě 10 minut odpočinout.

 

Autor receptu

Anna Juráčková