Bramborový salát s fazolemi

Recept je zařazen v kategoriích

Fotografie

""

Suroviny

  • 1 kg vařených brambor (varný typ A - salátové brambory)
  • 300 gramů červených fazolí
  • 1 malá cibule
  • čerstvě namletý pepř
  • půl lžičky sušeného rozmarýnu nebo snítka čerstvého, nakrájeného na malé kousíčky
  • 4 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce octa
  • sůl

Postup přípravy

Fazole přes noc namočíme ve studené vodě. Poté vodu slejeme, fazole propláchneme, dáme do studené vody s trochou tymiánu (bez soli) a uvaříme, poté je necháme vychladnout. Délka vaření se může lišit podle typu fazolí, obvyklá doba je cca hodinu.

Brambory uvaříme (dáme pozor, aby se nerozvařily), oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na kousky (doporučuji spíše větší kousky, ale záleží na osobní preferenci).

Cibuli nakrájíme najemno. Pokud chceme, aby salát vydržel delší dobu, zalejeme vařící vodou, následně propláchneme studenou vodou a necháme okapat na sítku s ubrouskem (spařením cibule zabráníme jejímu kvašení). Tento krok můžete vynechat, pokud je salát určen k relativně rychlé spotřebě).

Fazole, brambory a cibuli dáme do mísy, zalejeme olejem smíchaným s octem, hořčicí. Přidáme pepř, rozmarýn a podle chuti osolíme.

Poznámky

Do salátu můžeme přidat také nasekanou zelenou petrželku.

Místo fazolí je možné použít také další typy luštěnin (osvědčila se hnědá, černá nebo zelená čočka, bílé fazole, sójové boby).

Autor receptu

Eva Cerniňáková