Kvašená mrkev s česnekem a koprem

Recept je zařazen v kategoriích

Fotografie

""

Suroviny

  • Mrkev, 
  • Kopr
  • Česnek
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Černý pepř (celý)
  • Sůl
  • Voda
  • Zelný list

Postup přípravy

Předem převaříme vodu se solí v poměru cca 20 g soli na 1 litr vody a necháme ji vychladnout.

Sklenice o objemu 0,7 litru se šroubovacími víčky dobře umyjeme (nejlepší je umýt je v myčce na vysokou teplotu nebo vyvařit) a důkladně opláchneme.

Mrkev nakrájíme podélně na čtvrtky. Vyloupané stroužky česneku podélně překrojíme. Mrkev nakládáme nastojato do sklenice a proložíme ji česnekem (2-3 stroužky na sklenici), přidáme cca dvě větvičky kopru , koření. Zeleninu nedáváme až po okraj, necháme nejméně 3 cm volné. Vše zalijeme slanou vodou a překryjeme plátkem zelného listu. Zelenina musí být zcela zalitá vodou. Sklenici naplňte maximálně 2 cm pod okraj.

Na sklenici nasaďte víčko a velmi jemně je zašroubujte, tak, aby při kvašení mohla ze sklenice vytékat tekutina. Sklenici postavte na tác nebo misku někam, kde není zima (ale ne na přímé slunce) a  nechte zeleninu kvasit cca 6-7 dní.

Autor receptu

Eva Cerniňáková