Kvašená mrkev s česnekem a koprem
Fotografie

Suroviny
- Mrkev,
- Kopr
- Česnek
- Bobkový list
- Nové koření
- Černý pepř (celý)
- Sůl
- Voda
- Zelný list
Postup přípravy
Předem převaříme vodu se solí v poměru cca 20 g soli na 1 litr vody a necháme ji vychladnout.
Sklenice o objemu 0,7 litru se šroubovacími víčky dobře umyjeme (nejlepší je umýt je v myčce na vysokou teplotu nebo vyvařit) a důkladně opláchneme.
Mrkev nakrájíme podélně na čtvrtky. Vyloupané stroužky česneku podélně překrojíme. Mrkev nakládáme nastojato do sklenice a proložíme ji česnekem (2-3 stroužky na sklenici), přidáme cca dvě větvičky kopru , koření. Zeleninu nedáváme až po okraj, necháme nejméně 3 cm volné. Vše zalijeme slanou vodou a překryjeme plátkem zelného listu. Zelenina musí být zcela zalitá vodou. Sklenici naplňte maximálně 2 cm pod okraj.
Na sklenici nasaďte víčko a velmi jemně je zašroubujte, tak, aby při kvašení mohla ze sklenice vytékat tekutina. Sklenici postavte na tác nebo misku někam, kde není zima (ale ne na přímé slunce) a nechte zeleninu kvasit cca 6-7 dní.